Vragen? BEL: +31 (0)85-3019073 of MAIL: info@fullyincontrol.nl     vacatures


06feb

Stop met pure risicosessies!

Risicosessies

Laatst was ik gevraagd een risicosessie over strategische risico’s te begeleiden met het bestuur van een publieke organisatie. Luid zuchtend kwam de bestuursvoorzitter als laatste binnen. Zij had er duidelijk geen zin in. Het voelde voor haar als een verplicht nummer en de gedachte aan de negativiteit van risico’s ging in tegen haar aard als mens die vooruit wil. 

Wat zij niet wist is dat ik begon met de vraag: "Hoe kunnen we de organisatie succesvoller maken? Waar willen we precies naar toe? Wat zijn de kansen? En (nu komt hij pas) wat zijn de risico’s die dit succes in de weg kunnen staan?" De bestuursvoorzitter veerde op en was de hele ochtend intensief betrokken. Het resultaat was drieledig: De doelen moesten verder worden aangescherpt, er werden nieuwe kansen benoemd en we kwamen tot 6 risico’s die allemaal een individuele eigenaar kregen binnen het bestuur (met het bestuur als collectieve eigenaar gebeurt er in de praktijk minder mee). Ook de uitwerking van nieuwe kansen en mogelijkheden werd aan individuele bestuurders toegewezen om de organisatie verder vooruit te helpen. Twee acties (aanscherpen doelen en nieuwe kansen) waren direct gericht op verbetering en succes en gaven het bestuur en de voorzitter veel energie. Slechts 1 activiteit (beheersen risico’s) ging om het voorkomen van negatieve zaken. Met de energie die vrijkomt bij de positieve ideeën kunnen de negatieve gevoelens beter een plek krijgen. Dat voelt heel anders dan dat je je voor 100% richt op alleen maar de negatieve zaken die je kunnen overkomen. Ik heb vaker meegemaakt dat de energie dan wegvloeit uit een team. 

Ook in het bedrijfsleven merk ik vaak dat de geïsoleerde benadering van risicomanagement niet aanslaat. Bij bedrijven waar ik kom zeggen bestuurders dat ze naast een top 10 risico’s ook een top 10 kansen willen zien. Niet alleen dat negatieve. Dat wil niet zeggen dat risicomanagement nu maar overboord moet worden gegooid! Nee, maar we moeten van de geïsoleerde benadering omdenken naar de geïntegreerde benadering, gericht op succesvolle doelbereiking. Dus als je energie wilt losmaken bij het bestuur in je organisatie, stop dan met geïsoleerde risicosessies en zorg dat de positieve energie de overhand krijgt. Succes hiermee! 

Meer weten over Succesmanagement? Schrijf je in voor de 1 daagse training Succesmanagement (7 PE punten).

 

Inschrijven training succesvol risicomanagement  

Over de auteur

Geert Haisma

Geert Haisma

Drs. Geert Haisma, Partner bij FullyInControl, is gespecialiseerd in succesmanagement en risicomanagement. Geert heeft jarenlange ervaring met advies en onderzoek op diverse inhoudelijke beleidsterreinen, grote projecten, strategie, risicomanagement, verbonden partijen, financiën, planning & control, politiek-bestuurlijke moeilijkheden, rekenkameronderzoek, benchmark, etc

Gerelateerd

Geen artikelen
Filter op categorie

NIEUW WHITEPAPER!

Succesfactoren bij het
implementeren van GRC


VRAAG AAN