De Risico Kloof


Door: Geert Haisma    |    03-09-2019

Laatst werd ik gevraagd eens mee te kijken naar het functioneren van risicomanagement in een middelgrote organisatie. De Riskmanager/controller stelde mij een lijst met 80 risico’s ter beschikking die ik met interesse doornam. De risico’s werden 1 x per jaar opgehaald bij de medewerkers van afdelingen en vervolgens werd de status geactualiseerd.

Ik vroeg mij af of deze lijst wel alle ‘echte’ risico’s bevatte. Ik miste sommige risico’s. Een rondje gesprekken langs directie en management bracht mij een nieuwe lijst met 20 risico’s waar de directie van wakker lag. En wat schetst mijn verbazing? Meer dan de helft van de risico’s van de directie stonden niet op de lijst van de Riskmanager.

Het begin van de Risico Kloof is ontstaan: De directie vindt de lijst van de Riskmanager niet interessant, want er staan vooral risico’s op waar zij niet wakker van liggen. En de Riskmanager kent de ‘top’ risico’s van de organisatie niet.

Bovenstaande situatie kom ik in de praktijk helaas veel tegen. Zowel in publieke als private bedrijven. Het geeft de directie het gevoel dat risicomanagement hen niet echt helpt en de Riskmanager het gevoel dat de top risicomanagement niet serieus neemt. Een negatieve spiraal ontstaat waarin op afdelingsniveau vele risicosessies worden georganiseerd en wordt gehamerd op risicobewustzijn. De top is vervolgens niet onder de indruk van deze risico’s en geeft als reactie dat de organisatie meer naar kansen moet kijken en niet alleen naar risico’s. Iedereen doet zijn best, maar de kloof wordt alleen maar groter.

Maar hoe verander je dit dan? De sleutel tot succes is om risicomanagement niet als een op zich staand iets te beschouwen, maar als geïntegreerd onderdeel van de sturingsfilosofie van de organisatie op te pakken. Door vanuit doelen te redeneren breng je de ‘echte’ grote risico’s die ertoe doen in beeld en krijgt de top een belang bij de beheersing van deze risico’s. Risico’s die de doelen bedreigen bepalen immers rechtstreeks hun succes! Meer weten over geïntegreerd risicomanagement? Ga van Risico naar Succes!

Wist u dat u met Fully in Control eenvoudig online over risico’s kunt brainstormen vanuit doelen? Daarmee bepaalt u eenvoudig samen de ‘echte’ risico’s van uw organisatie.

Benieuwd hoe je dit eenvoudig doet?

Vraag een demonstratie aan

 

Categorieën
Risico Management, Performance Management, Overheid, Corporaties

Over de auteur

Geert Haisma

Drs. Geert Haisma, Partner bij FullyInControl, is gespecialiseerd in succesmanagement en risicomanagement. Geert heeft jarenlange ervaring met advies en onderzoek op diverse inhoudelijke beleidsterreinen, grote projecten, strategie, risicomanagement, verbonden partijen, financiën, planning & control, politiek-bestuurlijke moeilijkheden, rekenkameronderzoek, benchmark, etc

Filter op categorie