Vragen? BEL: +31 (0)85-3019073 of MAIL: info@fullyincontrol.nl     vacatures


13sep

Succesvolle rondetafel risicomanagement voor gemeenten

Rondetafel risicomanagement

Gisteren, 12 september, kwamen risicomanagement professionals van gemeenten bij elkaar om ervaringen uit te wisselen over risicomanagement. Doel: Iedereen wilt een stap verder met risicomanagement.

Onderkende problemen: Top van de organisatie ziet onvoldoende de toegevoegde waarde, risicomanagement is onvoldoende geïntegreerd en bestaande tooling leidt tot verplichte lijstjes van risico’s waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt.

De bijeenkomst werd gehouden bij Fully In Control in Leusden (levert sinds begin dit jaar het nieuwste cloudplatform voor integraal Risk & Compliance, Performance Management, etc, met ingebouwde standaarden en best practices van risicomanagement tot informatiebeveiliging) in samenwerking met consultancy partner Cratos. 

Geert Haisma, directeur van Fully In Control, trapte af met Succesmanagement: De meeste organisaties/afdelingen hebben geen heldere doelstellingen en weten ook niet hoeveel risico ze willen lopen om hun doelstellingen te behalen. Als je als organisatie van A naar B wilt kun je duidelijk het risico benoemen dat je op de route geen afslag wilt missen. Als je B niet bepaalt, welke afslag is dan een risico? Volgens Haisma is het hebben van geen heldere doelstelling het grootste strategische risico van organisaties, waar al veel mooie organisaties door in zwaar weer zijn gekomen (DAF, ABN AMRO, maar ook vele gemeenten). Het benaderen van risicomanagement als geïntegreerd onderdeel van succesmanagement help te focussen op doelen en het positief benaderen van risico’s op de weg naar succesvolle doelbereiking.

Cratos directeur Michael Sauerbier deelde de resultaten van zijn onderzoek naar volwassenheid onder de aanwezige gemeenten. Op een schaal van 1 tot 5 scoorden de aanwezige gemeenten tussen de 2 en 3. Volgens Sauerbier ook de moeilijkste stap om risicomanagement ingebed te krijgen in de organisatie. 

Om risicomanagement een niveau hoger te krijgen in organisaties deelden de gastsprekers uit Den Bosch en Den Haag hun ervaringen. Irwin Hunen van de gemeente ’s-Hertogenbosch deelde het geheim van hun succes: Risicomanagement is de verantwoordelijkheid van de managers en een twintigtal vrijwillige ambassadeurs ondersteunt ze daarbij op afroep. De ambassadeurs zitten op alle plekken in de organisatie en hebben zich vanuit hun interesse voor risicomanagement zelf aangemeld om te ondersteunen. Van verplicht lijstjes invullen naar begeleiders die met passie en energie hun kennis en ervaring inbrengen. En als de verantwoordelijk manager niet bij de risicosessie kan zijn vanwege zijn drukke agenda? Dan gaat de sessie niet door. Want als de verantwoordelijke manager het niet belangrijk genoeg vindt om erbij aanwezig te zijn, dan wordt het trekken aan een dood paard.

De presentaties leidden tot levendige discussie en dialoog onder de aanwezigen en er werd nog lang nagepraat tijdens de borrel. Mooi om zo van elkaar te leren en best practices te delen!

Over de auteur

Gerelateerd

Geen artikelen
Filter op categorie

NIEUW WHITEPAPER!

Succesfactoren bij het
implementeren van GRC


VRAAG AAN