Vragen? BEL: +31 (0)85-3019073 of MAIL: info@fullyincontrol.nl     vacatures


13jun

Hoe selecteer je de juiste GRC oplossing voor jouw organisatie?

Governance, Risk en Compliance Management

 

Professionele organisaties streven ernaar om hun Governance, Risk en Compliance Management (GRC) goed op orde te hebben. Dat is zelfs een voorwaarde om als organisatie op langere termijn succesvol te zijn en blijven. Er moet aardig wat opgepakt worden om GRC binnen je organisatie goed in te richten. Dit is geen eenmalige exercitie maar een continu proces, waarin je volgens de PDCA-cyclus (Plan-Do-Check-Act) continu leert en werkt aan het verbeteren en beheersen van de GRC-processen.

 

Het selecteren van een geschikte GRC oplossing is om deze redenen niet eenvoudig. Hieronder beschrijven wij een aantal stappen die jouw organisatie kunnen helpen met het selecteren van de juiste oplossing.

 

 

Breng je huidige situatie in kaart

 

Het is verstandig om eerst je huidige situatie in kaart te brengen (IST situatie). Welke softwaresystemen, spreadsheets en andere hulpmiddelen gebruik je binnen het GRC-landschap? Welke GRC-activiteiten worden er door wie en hoe vaak uitgevoerd? Hoeveel tijd neemt dit in beslag? Welke informatie is waar opgeslagen? En wordt er mogelijk dubbel werk uitgevoerd? Om te begrijpen wat wel en wat niet van toegevoegde waarde is voor je organisatie is het belangrijk om antwoorden op deze vragen te krijgen.

 

 

Breng de knelpunten binnen je GRC-activiteiten in kaart

 

Nadat je inzicht hebt in de huidige situatie van je organisatie, is het van belang om de gewenste situatie in kaart te brengen (SOLL situatie). Als je daarna de IST en de SOLL situatie naast elkaar legt, heb je inzicht in de knelpunten binnen je GRC-activiteiten. Kijk ook wat breder dan alleen naar GRC. Staan kwaliteitsmanagement, informatiebeveiliging, risk based performance management of privacy gerelateerde activiteiten al op de agenda van je organisatie? Kijk in hoeverre je dit nu of in de toekomst wilt integreren binnen de gewenste GRC oplossing. Er is namelijk veel overlap tussen deze managementdomeinen. Probeer verder te achterhalen wat medewerkers lastig vinden aan hun werk en aan het gebruik van de huidige softwaresystemen en hulpmiddelen. Welke informatie missen ze? Hoe complex zijn hun werkzaamheden? En wat kost eigenlijk te veel tijd? Door antwoorden op deze vragen te krijgen, weet je snel op welke vlakken verbeteringen mogelijk zijn en krijg je inzicht in de gewenste situatie van je organisatie.

 

 

Kies de beste GRC software voor jouw organisatie

 

Wanneer je weet wat je hebt en waar je naartoe wilt, is het tijd om een GRC platform te kiezen dat optimaal aansluit bij deze behoeften. Bij deze keuze zou je in elk geval de onderstaande kritieke succesfactoren moeten laten meewegen.

 

Kritieke succesfactoren GRC software

 

Integraliteit: in dit geval werken alle relevante managementdomeinen optimaal met elkaar samen.

Een single source of truth: gegevens liggen maar één keer vast en binnen de verschillende domeinen wordt overal gebruik gemaakt van dezelfde informatie.

Intuïtief en laagdrempelig: eenvoudig aan te leren voor iedereen binnen je organisatie.

Interactief: medewerkers kunnen optimaal samenwerken om hun doelen te bereiken.

Innovatieve User Experience Design (UX): een betekenisvolle en aangename gebruikerservaring.

Gericht op het succesvol behalen van je organisatie- of projectdoelen: zorgt voor constante optimalisering en bijsturing van je organisatie.

 

 

Whitepaper: 'Succesfactoren bij het implementeren van GRC'

 

Ben je benieuwd naar de manier waarop je het beste GRC kan implementeren binnen jouw organisatie? Download dan nu de FullyInControl GRC whitepaper!

 

FIC_LinkedIn_Whitepa...

 

Over de auteur

Gerelateerd

Geen artikelen
Filter op categorie

NIEUW WHITEPAPER!

Succesfactoren bij het
implementeren van GRC


VRAAG AAN