Vragen? BEL: +31 (0)85-3019073 of MAIL: info@fullyincontrol.nl     vacatures


31mrt

GRC als driver voor innovatie

GRC (Governance, Risk & Compliance) heeft als doel om te zorgen dat een organisatie betrouwbaar haar doelen behaalt, onzekerheden zoveel mogelijk wegneemt en integer handelt. Maar wat regelmatig wordt vergeten is dat GRC bij uitstek de versneller is voor innovatie, de ‘driver’ die organisaties succesvoller maakt. In deze blog lees je waarom je beter vandaag nog met GRC kunt beginnen, als innovatie een prioriteit is binnen jouw organisatie.

 

Innovatie en creativiteit zijn nauw aan elkaar verwant. Ook in voorwaardelijkheid, want om creatief (en dus innovatief) te kunnen zijn, moeten de omstandigheden het toelaten. En in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is daar meer voor nodig dan een goede fles wijn…

 

Is het mogelijk om werkelijk innovatief te zijn als de waan van de dag je organisatie grotendeels beheerst? Kun je revolutionair omdenken als de lading werk die nog op je ligt te wachten continu door je hoofd spookt? Kun je focussen op vernieuwing als je steeds wordt afgeleid door telefoontjes, mails, WhatsApp berichten of social media? Wij zijn ervan overtuigd van niet.

 

Om te kunnen innoveren, moet je in staat zijn om boven de dagelijkse gang van zaken uit te stijgen. En dat kun je alleen als je een goede grip hebt op jouw aandeel in de organisatie. En dat is precies wat GRC je oplevert.

 

 

Wat is GRC ook alweer?

 

Governance

In Governance bepaalt de directie het beleid en waar de ambitie ligt. Daarbij wordt vastgelegd hoe de organisatie is gestructureerd en hoe er geleid wordt richting het betrouwbaar behalen van organisatiedoelen.

 

Risk (Management)

In de Risk-fase worden risico’s geïdentificeerd, beoordeeld en beheerst die het betrouwbaar behalen van de doelen bedreigen. Dit wordt ook wel Risicomanagement genoemd.

 

Compliance

Bij Compliance gaat het erom dat er wordt gehandeld binnen vastgestelde kaders (wet- & regelgeving) en vrijwillig gestelde kaders (beleidsrichtlijnen, procedures, etc.).

 

 

GRC geeft rust. Rust leidt tot vernieuwing

 

Zo simpel is het eigenlijk. Ga maar na; je krijgt vaak de beste ideeën als je net uit bed komt en onder de douche staat of als je 20 minuten in het bos gewandeld hebt. Dat zorgt ervoor dat je de rust in je hoofd creëert om nieuwe dingen te bedenken. Met GRC breng je die rust in je organisatie. Omdat je op elk moment weet welke risico’s er spelen die onrust kunnen veroorzaken en je bewust hebt gekozen om deze te vermijden, mitigeren of accepteren. Vervolgens kan de organisatie zichzelf verbeteren en efficiënter haar doelen behalen.

 

Een omgeving die innovatie mogelijk maakt

Doordat GRC rust in de organisatie brengt, is creativiteit weer mogelijk. Daarbij is het van belang dat werknemers gestimuleerd worden om vrijelijk hun ideeën en oplossingen voor problemen kunnen delen. Deze veilige en enigszins voorspelbare omgeving is de sleutel tot innovatie.

 

 

Rust in GRC zelf

 

Klinkt eenvoudig, toch? Maar de truc is om ook de rust in GRC zelf te vinden. Het is namelijk verweven in de hele organisatie. In elk proces, in elke handeling is GRC relevant. Nog niet zo’n probleem als je met een paar mensen in een klein bedrijf werkt. Maar als je werkt voor een grote organisatie zoals een gemeente, woningcorporatie, grote corporate firma of accountancy firma kan GRC waanzinnig complex worden. In het verleden raakte iemand niet zelden verstrikt in een wirwar aan spreadsheets, duplicaten en een woud aan normen en frameworks. Gelukkig is er tegenwoordig software beschikbaar die de rust in GRC waarborgt, zoals FullyInControl GRC. De verbetering die dergelijke software levert, reduceert daarbij ook de cost of compliance aanzienlijk.

 

 

Tot slot

 

Ben je op zoek naar dé versneller voor innovatie? Begin dan bij GRC! Mocht je hulp nodig hebben bij het selecteren van de juiste GRC oplossing óf om GRC zo efficiënt mogelijk in je organisatie te implementeren, neem dan contact met ons op en stel je vraag aan één van onze experts.
 

óf download het whitepaper 'Succesfactoren bij het implementeren van GRC'.

 

Over de auteur

Gerelateerd

Geen artikelen
Filter op categorie

NIEUW WHITEPAPER!

Succesfactoren bij het
implementeren van GRC


VRAAG AAN