Vragen? BEL: +31 (0)85-3019073 of MAIL: info@fullyincontrol.nl     vacatures


23okt

Domesta wil risicomanagement dicht bij de organisatie brengen

Risicomanagement binnen Domesta

Risicomanagement is alleen effectief als het een geïntegreerd onderdeel wordt van de organisatie. Om dat te bereiken moet het zo laagdrempelig mogelijk zijn, aldus Marcel Beukers, Controller Governance & Compliance bij Domesta: "De reden voor mij om over te stappen naar FullyInControl was dan ook dat het systeem gebruiksvriendelijk is en met medewerkers mee kan denken, waardoor ze zoveel mogelijk worden ondersteund bij wat ze doen."

De aanpak die Domesta volgt, werkt net als bij veel corporaties, vanuit de processen. "Aan de processen koppelen we risico’s en hieraan key controls waarvan we de effectiviteit toetsen met audits", gaat Marcel verder. We worden nu geholpen met kennis Apps uit de Kennis App store van FullyInControl. Dit kun je zien als een soort kennisbanken met standaarden, best practices en adviezen die je kunt kiezen en daarna in je eigen FullyInControl omgeving kunt gebruiken. Met bestaande kennis uit de Kennis Appstore kun je snel starten en zijn (CORA4) processen, met bijbehorende uitgewerkte risico’s, key controls en toetsen beschikbaar. Maar Marcel heeft zelf ook al eigen toetsen met slimme vragenlijsten ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor passend toewijzen. Het leuke is dat je deze vragenlijsten eenvoudig zelf kunt maken. De vragenlijsten van de toets kunnen vervolgens geautomatiseerd periodiek worden uitgezet, waardoor je tijd bespaart op audits en meer ruimte krijgt voor nieuwe ontwikkelingen. Overigens kunnen de vragenlijsten ook uitgezet worden bij collega’s die niet actief in FullyInControl werken. De uitkomsten van beantwoording worden wel direct in het systeem verwerkt.

 

Nieuwe ontwikkelingen en kennisdeling corporaties

Nieuwe onderdelen die Marcel ondertussen heeft ontwikkeld zijn een fraude-app en hij is bezig met de link tussen risicomanagement en de ratio’s zoals LTV, ICR. Domesta maakt gebruik van bestaande kennis die in het FullyInControl platform zit, maar deelt de door haar ontwikkelde nieuwe kennis ook graag via het platform met de rest van de corporaties. Zo kunnen andere corporaties binnenkort ook de fraude-app of de toets voor passend toewijzen gebruiken uit de Kennis Appstore in FullyInControl. En Marcel gebruikt weer ontwikkelingen van anderen. Samen kom je tenslotte verder.

 

Co-creatie sturing op ratio’s

Fully In Control heeft met haar partner Accent Advies een self assessment ontwikkeld voor de Aw/WSW. Dit zijn slimme vragenlijsten waaruit bevindingen komen die moeten worden opgepakt en die met een druk op de knop voor de Autoriteit Wonen als rapport beschikbaar zijn. De wens van Domesta is om met de onderwerpen van dit self assessment, zoals LTV en ICR,  ook een link te leggen naar risicomanagement. Dit is van belang om inzicht te krijgen in de impact van risico’s op de ontwikkeling van de ratio’s. Om tot een goed resultaat te komen is er een samenwerking tussen Domesta, Accent Advies en Fully In Control. Fully In Control zorgt ervoor dat de opgebouwde kennis en geautomatiseerde modellen via haar platform beschikbaar komen voor alle corporaties die FullyInControl gebruiken.

 

Groeimodel

Het leuke aan FullyInControl is volgens Marcel dat het met je meegroeit. Na de processen, controls en audits wordt nu een begin gemaakt met het Verwerkingsregister. Het platform biedt daarnaast de volledige functionaliteit om Domesta te ondersteunen met Compliance, ISMS op basis van de BIC, verzekeringen, doelen en strategiekaart, projecten, assets, etc. FullyInControl ondersteunt ook hier weer met Kennis Apps van FullyInControl kennispartners zoals AKD, Audittrail, DGV en Ebben partners. Zo komen tal van andere onderwerpen ook dichter bij de organisatie. Medewerkers ervaren de voordelen van slimme en pragmatische ondersteuning hetgeen helpt om op tal van terreinen (Fully) In Control te worden en een In Control Statement te kunnen afgeven.

 

Over de auteur

Gerelateerd

Geen artikelen
Filter op categorie

NIEUW WHITEPAPER!

Succesfactoren bij het
implementeren van GRC


VRAAG AAN